Senest nyt fra Berlingske Tidende
- 2025-04-28 15:21:44
- Spansk eloperatør: Det mest omfattende nedbrud i Spaniens historie
Det kan tage mellem seks til ti timer at genoprette strømmen til det spanske elnet.
Det siger Eduardo Prieto, driftschef for den spanske elnetoperatør Red Electrica, på et pressemøde i forbindelse med et massivt nedbrud mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Genoprettelsen af strømmen vil afhænge af flere faktorer, men simuleringer af processen viser, at det kan tage seks til ti timer, før alle igen har strøm.
Driftschefen kalder samtidig nedbruddet for historisk.
- Aldrig i historien har vi haft så omfattende et nedbrud som dette, siger han.
Strømmen er begyndt at vende tilbage i den nordlige og den sydlige del af landet.
Driftschefen kender ikke årsagen til nedbruddet, der mandag har ramt Spanien og Portugal samt dele af Frankrig.
Nedbruddet har skabt trafikkaos i den spanske hovedstad, Madrid, fordi trafiklys er ude af drift. Dele af undergrundssystemet bliver også evakueret.
Spanske tog er sat ud af drift på grund af strømnedbruddet.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/spansk-eloperatoer-det-mest-omfattende-nedbrud-i-spaniens-historie - 2025-04-28 15:18:53
- Eksminister bliver ny formand profileret nævn i Folketinget
Det bliver den tidligere minister Christian Friis Bach (V), som fremover kan kalde sig formand for Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.
Det står fast efter mandagens nævnsmøde, hvor Friis Bach er blevet valgt til posten.
Det oplyser han til Ritzau. Han blev valgt enstemmigt.
- Vi lever i en vild og samtidig vidunderlig verden, som jeg har forsøgt at engagere mig i hele mit liv. Posten som formand for Udenrigspolitisk Nævn giver mig i den grad mulighed for at gøre det, siger Friis Bach.
Han afløser Michael Aastrup Jensen (V), som udtræder af Folketinget 30 juni. I marts blev det meldt ud, at Aastrup Jensen fra 1. august begynder som ambassadør og Danmarks faste repræsentant til Europarådet i Strasbourg.
Friis Bach var i forvejen medlem af nævnet, og han var af Venstre indstillet til formandsposten. Det var ventet, at posten skulle forblive hos en Venstre-politiker.
Siden august sidste år har Friis Bach repræsenteret Venstre. Han forlod De Radikale for at skifte til Venstre.
Efter folketingsvalget i 2022 var De Radikale i spil til at komme med i den regering, som i dag består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Friis Bach var i den forbindelse en af de radikale stemmer, der mente, at De Radikale burde være gået med i en regering hen over den politiske midte.
Friis Bach er tidligere minister for udviklingsbistand. Det var han som radikal politiker fra 2011 til 2013 under den daværende regering anført af Helle Thorning-Schmidt (S).
Det Udenrigspolitiske Nævn er på papiret et af de vigtigste nævn i Folketinget. Nævnet arbejder med udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Mandagens emner i nævnet var for eksempel forholdet mellem Kongeriget og USA, krigen i Ukraine og situationen i Mellemøsten.
I det hele taget er det regeringens holdning og syn på, hvordan Danmark bør forholde sig til begivenheder i verden, som præger nævnets arbejde. Ved større udenrigspolitiske beslutninger fra regeringen skal regeringen rådføre sig med nævnet først.
Statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren er de "faste" ministre, som deltager i nævnet. Deres deltagelse afhænger af dagsordenen. Oftest er det en eller to af ministrene, som deltager.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/politik/eksminister-bliver-ny-formand-profileret-naevn-i-folketinget - 2025-04-28 15:18:51
- Ny definition af problemulve skal sikre tryghed hos mennesker og husdyr
Definitionen af en problemulv udvides. Fremover vil ulve, der færdes i byområder og skaber utryghed også være omfattet
Det siger minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S) ved et pressemøde i forbindelse med præsentationen af regeringens nye handlingsplan for regulering af ulve.
- Der er kommet flere ulve, og de er dermed også tættere på, hvor mennesker bor.
- Det bliver nu muligt at regulere ulve, der færdes i byer, siger Jeppe Bruus, der som minister for Grøn Trepart har ansvaret for ulveområdet.
For fremtiden udvides definitionen af problemulve, så der er bedre muligheder for at regulere ulve, der trods afværgeforanstaltninger - som for eksempel rævelys - skaber utryghed i byområder.
Ligeledes åbnes der for regulering, hvis ulve angriber husdyr bag ulvesikrede hegn.
Ved angreb på husdyr bag et ulvesikret hegn kan der fremover gives tilladelse til regulering inden for en vis zone fra angrebet.
Tilladelsen vil være tidsbegrænset for at sikre, at reguleringen knyttes til en konkret problemulv, fremgår det af pressemeddelelsen.
Får man lov til at regulere ulven betyder det i praksis, at man må skyde det pågældende dyr.
Jeppe Bruus understreger også, at den nye handlingsplan ikke kommer som reaktion på en øget trussel fra dyrene mod mennesker.
- Der er ikke noget vidnesbyrd om, at ulve er til fare for mennesker i Danmark.
- Men det ændrer ikke ved, at de skaber utryghed, og derfor er vi nødt til at finde en vej til at håndtere den situation, siger han.
Ministeren siger desuden ved pressemødet, at der kan kigges til den svenske model, hvor man politisk fastsætter, hvor stor ulvebestanden må være.
Når bestanden overstiger det fastsatte antal, sætter man en kvote for, hvor mange af dyrene, der må reguleres.
Det kræver en ændring i EU's habitatsdirektiv, hvor ulven for nuværende kategoriseres som "strengt beskyttet".
Regeringen vil have ændret niveauet til "beskyttet". Dermed vil den kunne indføre kvotejagt ligesom i Sverige.
Tidligere i april blev EU-landene enige om at forsøge at lempe på beskyttelsen af ulve.
Beslutningen er dog ikke endelig, men kræver opbakning fra EU-Parlamentet, som sigter mod at vedtage sin holdning i maj 2025.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/politik/ny-definition-af-problemulve-skal-sikre-tryghed-hos-mennesker-og-husdyr - 2025-04-28 14:58:50
- Strømnedbrud slukker trafiklys og standser tog i Spanien og Portugal
Et strømnedbrud har ramt Spanien og Portugal samt dele af Frankrig.
Den spanske elnetoperatør Red Electrica siger, at den arbejder sammen med energiselskaber på at genoprette strømmen.
Årsagen til nedbruddet er ikke umiddelbart blevet identificeret.
Ifølge den spanske radiostation Cadena Ser er der trafikpropper i det indre Madrid, eftersom trafiklys er ude af drift.
Dele af undergrundssystemet i Madrid er ligeledes ved at blive evakueret, lyder det.
Også de spanske tog er sat ud af drift. Det spanske jernbaneselskab Renfe meddeler klokken 12.30, at der har været et strømafbrud på nationalt plan, og at der ikke afgår nogen tog.
Ifølge det spanske medie El Mundo er det hele Spanien, som er ramt af nedbrud.
Ifølge den franske elnetoperatør RTE var der kortvarigt nedbrud i Frankrig, men at strømmen er tilbage.
Den portugisiske elnetoperatør Ren har bekræftet, at elektriciteten er gået tværs over Den Iberiske Halvø, som består af Spanien og Portugal.
Spaniens premierminister og energiminister er ifølge Cadena Ser på vej hen til elnetoperatøren Red Electrica for at følge situationen.
Den spanske regering siger mandag eftermiddag, at den arbejder på at finde frem til årsagen til nedbruddet. Alle ressourcer bliver brugt på at løse problemet hurtigst muligt, lyder det.
Fra den spanske lufthavnsoperatør Aena lyder det, at spanske lufthavne er ramt af forstyrrelser som følge af nedbruddet. Nødgeneratorer er aktive, lyder det.
Portugisisk politi siger, at nedbruddet har påvirket trafiklys i hele landet, og at metrosystemet er lukket i storbyerne Lissabon og Porto, mens også tog holder stille.
Omkring klokken 13.30 skriver Red Electrica på X, at strømmen begynder at vende tilbage i den nordlige og den sydlige del af landet.
/ritzau/Reuters
https://www.berlingske.dk/internationalt/stroemnedbrud-slukker-trafiklys-og-standser-tog-i-spanien-og - 2025-04-28 14:06:36
- Nu fanger bordet, mener borgerlig opposition: Vil have hurtig afstemning om atomkraft
Man skal ikke længere tilbage end onsdag i sidste uge.
Her fremsatte flere borgerlige partier et beslutningsforslag om at ophæve netop det forbud, som de to regeringspartier, Venstre og Moderaterne, i weekenden har argumenteret for afskaffelsen af.
Der er tale om afskaffelsen af forbuddet mod atomkraft.
Onsdag stemte et samlet venstrefløj samt hele regeringen imod de borgerliges forslag, men lørdag lød tonerne pludselig anderledes fra Venstreformand Troels Lund Poulsen i et stort interview i Berlingske.
»Jeg mener, at tiden nu er kommet til, at vi ser på spørgsmålet om atomkraft på en anden måde end det, vi har gjort de sidste 40 år,« lød Troels Lunds melding lørdag, hvor også Moderaterne pludselig mente det samme som Venstre.
Ikke desto mindre to udmeldinger, som nu har fået partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, DF og Konservative til at indkalde til en hurtig afstemning om ophævelse af forbuddet mod atomkraft.
»Lad os smede, imens jernet er varmt, så vi kan komme af med det forbud, som står i vejen for, at vi kan komme videre med analyserne af atomkraft,« siger Steffen W. Frølund, klimaordfører i Liberal Alliance.
Forbud siden 1985
LAeren forklarer, at forslaget fra onsdag i sidste uge havde flere nuancer til sig, ligesom det indeholdt en konkret stillingstagen til, hvorvidt der skulle bruges atomkraft i Danmark eller ej.
Men det forslag, som den blå opposition vil lægge frem nu, er en langt mere »simpel« tekst til vedtagelse om, at forbuddet mod atomkraft skal ophæves.
»Med andre ord: Noget, der flugter fuldstændig med, hvad Venstre og Moderaterne mener, og det, som vi selv også mener,« siger klimaordføreren.
Det var i 1985, at Folketinget vedtog, at atomkraftteknologi ikke måtte indgå i den danske energiplanlægning. Forbuddet kom efter en årelang massiv folkelig modstand mod atomkraft. Årsagen var frygten for radioaktive katastrofer.
Men modstanden og frygten har aftaget betragteligt siden da, samtidig med at debatten om blokeringen af ny atomkraftteknologi er taget til.
Noget, som Troels Lund da også hæftede sig ved i sit interview med Berlingske:
»Den nye teknologi har overhalet den gamle diskussion fra 1985,« sagde Venstres formand, og LAs Frølund er enig.
Forbuddet gør nemlig, at ministerier, Energinet og Energistyrelsen i øjeblikket ikke kan lave beregninger eller analyser af, hvad atomkraft ville komme til at koste, og hvor det potentielt kunne ligge med mere.
»Så fordi der står planlægning i det forbud, der er, så har vi i dag et meget, meget tyndt vidensgrundlag rent myndighedsmæssigt. Og det er det vidensgrundlag, vi synes skal højnes,« siger Frølund.
»Og så må atomkraft konkurrere på lige vilkår med alle de andre teknologier om, hvorvidt det er det smarteste, eller om hvor meget eller hvor lidt man skal have af det,« fortsætter LAeren.
Ligesom Steffen W. Frølund argumenter Troels Lund for, at afskaffelsen af forbuddet skal bidrage til bedre udviklingsmuligheder for danske virksomheder som Seaborg og Copenhagen Atomics, der er verdensførende i udviklingen af nye teknologier inden for atomkraft.
Det er godt et halvt århundrede siden, at en Venstre-formand sidst argumenterede så entydigt for, at Danmark bør omfavne atomkraft.
Det var i 1974, da daværende statsminister Poul Hartling i sin nytårstale sagde, at Danmark på lang sigt måtte »skaffe energi på nye måder«. En tale, der blev startskuddet på den folkelige modstand mod atomkraft, som 11 år efter blev forbudt.
https://www.berlingske.dk/politik/nu-fanger-bordet-mener-borgerlig-opposition-vil-have-hurtig-afstemning-om - 2025-04-28 13:57:53
- Rusland varsler midlertidig våbenhvile i flere dage i maj
Ruslands præsident, Vladimir Putin, varsler endnu en gang midlertidig våbenhvile i krigen i Ukraine.
Det meddeler Kreml, skriver nyhedsbureauet Reuters. Der er ifølge Reuters tale om en våbenhvile fra 8. til 11. maj. AFP skriver, at våbenhvilen vil strække sig fra 8. til 10. maj.
Dermed vil den strække sig over 9. maj, hvor russere markerer slutningen på Anden Verdenskrig, som Rusland kalder Den Store Fædrelandskrig.
Rusland forventer, at Ukraine gengælder våbenhvilen. Men hvis Ukraine bryder våbenhvilen, vil Rusland svare igen, lyder meldingen fra Kreml videre.
- Rusland mener, at den ukrainske side bør følge det her eksempel. I tilfælde af overtrædelse af våbenhvilen fra ukrainsk side, vil russiske væbnede styrker svare passende og effektivt igen, fremgår det af udtalelsen.
Ukraines regering har ikke kommenteret den ensidige våbenhvile, som Rusland har erklæret.
Putin erklærede en lignende midlertidig våbenhvile hen over påsken. Her lød det fra ham, at et stop for kamphandlinger ville træde i kraft den 19. april og vare indtil midnat natten til 21. april.
Putin begrundede våbenhvilen med "humanitære hensyn".
Under 24 timer senere kunne man konstatere, at effekten af våbenhvilen var begrænset.
Både Rusland og Ukraine meldte om hundredvis af brud, og kritikken var hård fra begge sider.
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, mente ikke, at der var tale om et reelt tiltag fra Putin.
- Overordnet set kan vi påskemorgen konstatere, at den russiske hær forsøger at skabe et generelt indtryk af en våbenhvile, skrev han på det sociale medie X.
- Men nogle steder fortsætter den russiske hær stadig med at forsøge at rykke frem og påføre Ukraine tab.
Fra det russiske forsvarsministerium lød lignende beskyldninger mod Ukraine.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/rusland-varsler-midlertidig-vaabenhvile-i-flere-dage-i-maj - 2025-04-28 13:47:11
- Store dele af Sydeuropa ramt af strømnedbrud https://www.berlingske.dk/internationalt/store-dele-af-sydeuropa-ramt-af-stroemnedbrud
- 2025-04-28 13:40:49
- Sløret billede står tilbage efter anklagere ankede udvisningsdomme
Som en del af flere initiativer i 2022 ankede anklagemyndigheden en bunke domme, fordi byretten afviste at udvise de tiltalte.
Nu har anklagemyndigheden samlet op på indsatsen, og resultatet giver ikke noget entydigt billede.
Statsadvokaterne vurderer, at udfaldet af landsretsdommene viser, at spørgsmålet om udvisning i "høj grad er en skønsmæssig vurdering, der beror på den enkelte sags omstændigheder".
Hovedtendenser kan ikke udledes fra dommene i tilsynsperioden, skriver anklagemyndigheden i opsamlingen, der er offentliggjort mandag.
Opsamlingen bygger på 51 domme fra landsretten, hvor spørgsmålet om udvisning i det væsentlige har baggrund i samme forhold som i byretten.
Cirka halvdelen endte med, at anklagemyndigheden fik medhold i landsretten, mens den anden halvdel endte med, at byrettens afgørelse blev stadfæstet.
Det fik i 2023 kritik fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater, da anklagemyndigheden ville anke så mange domme om udvisning.
- I forvejen er der en instruks fra Rigsadvokaten til anklagerne om, at de skal nedlægge påstand om udvisning, selv hvis de er i tvivl.
- Der er indført en form for automatik, som jeg mener, er på kanten af respekten for den individuelle retssikkerhed, sagde daværende formand, Kristian Mølgaard, i januar 2023.
Statsadvokaten skriver i øvrigt i opsamlingen, at der er "sket et betydeligt kvalitetsløft på udvisningsområdet". Det gælder blandt andet, at der i relevante tilfælde nedlægges påstand om udvisning, lyder det.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/indland/sloeret-billede-staar-tilbage-efter-anklagere-ankede-udvisningsdomme - 2025-04-28 13:31:49
- Katolske kardinaler mødes for at vælge ny pave fra 7. maj
Kardinaler fra hele verden vil mødes i et hemmeligt konklave for at vælge en ny pave med begyndelse 7. maj.
Det bekræfter Vatikanet ifølge Reuters.
Kardinaler fra hele verden er i forvejen samlet i Vatikanet efter lørdagens begravelse af den afdøde pave Frans.
Konklavet kan efter ritualet tidligst begynde 14 dage efter og senest 20 dage efter pavens død.
Pave Frans døde 21. april.
Datoen for konklavets begyndelse er blevet besluttet under et møde mellem kardinaler for lukkede døre i Vatikanet.
De foregående to konklaver, som blev afholdt i 2005 og 2013, varede to dage, skriver Reuters.
Konklavet finder sted i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Ordet konklave betyder "aflåseligt værelse".
Kardinaler under 80 år har stemmeret i konklavet. Globalt er der 252 kardinaler, men kun 136 af dem må stemme.
Når konklavet er begyndt, viser kardinalerne sig ikke, før den nye pave er blevet valgt.
Kardinalerne afgiver deres stemmer på kort. Hvis der ikke er det nødvendige flertal på to tredjedele plus en, bliver valgkortene brændt i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg.
Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der laver hvid røg.
Røgen sendes op gennem en skorsten i Det Sixtinske Kapel.
Når konklavet har valgt en pave, meddeles dette af den mest fremtrædende kardinal på balkonen på Peterspladsen, hvorefter den nye pave træder frem.
Pave Frans blev begravet lørdag, hvor en stor ceremoni fandt sted på Peterspladsen i Rom.
250.000 mennesker mødte op, hvorefter pavens kiste blev kørt til Santa Maria Maggiore-kirken, hvor han officielt blev begravet.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/katolske-kardinaler-moedes-for-at-vaelge-ny-pave-fra-7-maj - 2025-04-28 12:40:55
- Det bliver kaldt »bemærkelsesværdigt«: Med Trump som præsident tjekker forskere fra USA i stor stil det danske arbejdsmarked ud
De henvender sig fra Harvard, de henvender sig fra Princeton, og de henvender sig fra de andre eliteuniversiteter i USA.
Forskerne fra de amerikanske universiteter vil alle høre mere om mulighederne for at arbejde som forsker på et universitet i Danmark inden for områder som neurovidenskab, og de gør det i et omfang, så det nu bliver kaldt »bemærkelsesværdigt«.
Det er Science Hub Denmark, forskere fra USA henvender sig til, og de gør det i en tid, hvor Trump-administrationen har stoppet eller overvejer at stoppe for føderal støtte til såkaldte Ivy League-universiteter og andre uddannelsesinstitutioner.
Alene Harvard har i denne måned fået indefrosset op mod 15 milliarder kroner i årlig føderal støtte af Donald Trump i hans værdikamp mod de videregående uddannelser.
Science Hub Denmark er en ny kampagne, der på vegne af de danske universiteter og med midler fra fonde i en slags charmeoffensiv skal promovere mulighederne for at forske i Danmark blandt forskere fra »de mest attraktive universiteter« i Europa og Nordamerika.
»Det er bemærkelsesværdigt med den store interesse fra USA lige nu,« lyder det fra direktør for Copenhagen Capacity Asbjørn Overgaard, der arbejder med at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark og administrerer Science Hub Denmark:
»Der er slet ikke den samme interesse i Europa som i USA.«
Milliarder af kroner
Det er svært ikke at sætte den store amerikanske interesse for kampagnen »A State of Denmark« i forbindelse med Trump-administrationens værdikamp, hvor de vil have lukket alle programmer inden for diversitet, lighed og inklusion – også kaldt DEI – på de videregående uddannelser.
Indtil videre har administrationen angiveligt enten lukket eller overvejer at lukke for føderal støtte for op mod 66 milliarder kroner til de berørte institutioner.
»Det, vi hører og oplever, er, at universiteter i USA får skåret i deres støtte inden for blandt andet den grønne omstilling,« siger Asbjørn Overgaard:
»Det øger interessen for at kunne forske videre andre steder end i USA.«
Siden 24. februar har kampagnen haft cirka 37.000 unikke brugere på sin hjemmeside, og af dem er de 22.000 – altså cirka 60 procent – fra USA.
Til trods for at kampagnen er rettet mod både USA, Europa og Canada.
På tur til USA
På samme måde kan forskere fra udlandet lade sig registrere af Science Hub Denmark for på den måde at få besked, hver gang der er relevante stillinger ledige på universiteterne inden for områderne power-to-x, neuroscience og biosolutions.
Det har 2.502 benyttet sig af, og lige godt halvdelen er fra USA.
Asbjørn Overgaard fortæller, at Science Hub Denmark også bliver kontaktet direkte af alt fra karriererådgivere og forskere til professorer og institutledere fra amerikanske universiteter.
Til maj rejser en medarbejder på endnu en tur til USA efter at være blevet inviteret dertil af tre universiteter.
»For at fortælle om karrieremulighederne ved at komme til Danmark,« forklarer direktøren.
Urolige forskere
På Københavns Universitet (KU) vurderer vicedirektør for forskning og informationssikkerhed Kim Brinckmann, at der lige nu også er en stigende interesse for KU blandt amerikanske forskere.
»Det er vores indtryk, at interessen er steget den seneste tid,« siger han.
Ifølge vicedirektøren er »vi stadig på et tidligt tidspunkt«, da Trump-administrationen først for nylig for alvor har indledt værdikampen mod landets universiteter.
»Men er man ansat på et af de universiteter i USA, der nu er i søgelyset, og beskæftiger man sig med klimaområdet eller nogle af de sundhedssociale områder, så er det logisk nok, at man bliver urolig i forhold til den forskning, man bedriver,« vurderer han.
Så hvis udviklingen fortsætter?
»Så er det min forventning, at vi vil se en øget interesse for Europa fra amerikanske forskere,« siger Kim Brinckmann.
https://www.berlingske.dk/indland/det-bliver-kaldt-bemaerkelsesvaerdigt-med-trump-som-praesident-tjekker - Socialdemokraterne har svært ved at holde på mandaterne i København. Men pengene er de gode til at beholde
- S-ordfører erkender, at brændstofmål i 2020 er hovsaløsning
- Nøj, det' for mænd: I politik er mænd bare bedst til at score de »gode ben«